EN
2023.01.10

“Cido Grupa” līdz 2023. gada beigām pilnībā pāries 100% pārstrādātas plastmasas izmantošanu iepakojumu ražošanā

Vadošā dzērienu ražotāja Latvijā “Cido Grupa” viena no ilgtspējas prioritātēm ir savu zīmolu ražošanā izmantot tikai 100% pārstrādātas plastmasas (rPET) pudeles. Jau patlaban šāds iepakojums tiek izmantots visiem alus produktiem, kā arī daļai minerālūdens zīmola Mangaļi produktu. Līdz šī gada beigām 75% no visas uzņēmuma produkcijas PET pudelēs tiks ražota, izmantojot pilnībā pārstrādātu plastmasu, bet līdz 2023. gada beigām pāreja notiks 100% apmērā. Vienlaikus uzņēmums strādā pie citām iniciatīvām, lai kļūtu maksimāli klimatneitrāls, un ilgtspējīgākais uzņēmums savā jomā.

“Mūsu mērķis ir līdz 2023. gada beigām izmantot tikai pārstrādātu, pārstrādājumu un atkārtoti lietojamu iepakojumu. Tāpēc īpaši svarīga ir cieša sadarbība ar partneriem, kā arī jaunu ideju un inovāciju ieviešana. Gada laikā mēs saražojām vairāk kā 60 miljonus PET pudeļu, un pāreja pilnībā uz 100% pārstrādātas plastmasas izmantošana ir nozīmīgs solis, lai sasniegtu maksimālu klimatneitralitāti,” stāsta “Cido Grupa” valdes loceklis Marijus Valdas Kirstukas.

Pārstrādātas plastmasas iepakojumi atbilst augstākajām pārtikas rūpniecībā esošajām kvalitātes un drošības prasībām, kā arī tie nekādā veidā neietekmē dzēriena kvalitāti. Pārstrādāta plastmasa saglabā savas īpašības un ir pilnībā droša. Tā no parastās plastmasas var nedaudz atšķirties vizuāli – rPET iepakojumi var nebūt vienmērīgā krāsā, kā arī uz tiem, iespējams, var redzēt dažus tumšākus punktus. Tomēr tās ir tikai nelielas vizuālas nepilnības, salīdzinot ar pozitīvo ietekmi, ko rPET iepakojumu izmantošana sniedz videi.

Pārstrādātas plastmasas izejvielu izmantošana būtiski ietekmē vidi, jo tā tiešā veidā nosaka enerģijas patēriņu un oglekļa dioksīda (CO2) emisijas. Izmantojot rPET un piemērojot aprites ekonomikas principus, CO2 emisijas samazināsies trīs līdz piecas reizes. Šādu iepakojumu var pārstrādāt atkārtoti, līdz ar to tiek izveidots slēgts aprites cikls, turpinot izmantot vienu un to pašu materiālu vairākkārt, un tādējādi tiek sniegts būtisks ieguldījums vides aizsardzībā.

Plastmasas pārstrādes process ir diezgan darbietilpīgs – sākotnēji tā tiek šķirota pēc tās veida, savukārt pēc tām tiek mazgāta, sasmalcināta un atkārtoti šķirota. Vēlāk plastmasa tiek izkausēta un izspiesta jaunās pārstrādātās plastmasas granulās, ko var izmantot, lai izgatavotu jaunus iepakojumus.

“Cido Grupa” realizē arī citas nozīmīgas ieceres efektīvai iepakojumu aprites veicināšanai. Līdz ar depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā uzņēmums plāno atgūt un atkārtoti lietot vai pārstrādāt 85–95% no kopējā saražotā iepakojuma apjoma. Mārketinga materiāliem un produktu iepakojumiem, kuriem tas ir tehnoloģiski iespējams, tiek izmantots pārstrādāts papīrs. “Cido Grupa” ir pirmais uzņēmums Eiropas Savienībā, kas sadarbībā ar “Tetra Pak” ir ieviesis videi draudzīgākus korķus visiem viena litra “Tetra pak” kartona iepakojumiem. Papildus tam uzņēmums iepērk no partneriem 100% atjaunīgo elektroenerģiju, savukārt līdz 2025. gadam tas plāno pilnībā atteikties no fosilā kurināmā un pakāpeniski pāriet uz dabasgāzei alternatīviem enerģijas avotiem. Līdz ar ieviestajām inovācijām uzņēmums tuvojas mērķim līdz 2025. gadam sasniegt 100% klimatneitralitāti un kļūt par ilgtspējīgāko uzņēmumu savā jomā.

  1. https://www.bpf.co.uk/plastipedia/sustainability/how-is-plastic-recycled-a-step-by-step-guide-to-recycling.aspx